تشخیص بیماری‌های ژنتیکی پیش از تولد

مدیران انجمن: parse, javad123javad

ارسال پست
نمایه کاربر
DARKENERGY

نام: Melina

محل اقامت: krj_teh

عضویت : پنج‌شنبه ۱۳۹۰/۱۲/۱۸ - ۱۳:۲۷


پست: 7031

سپاس: 4151

جنسیت:

تماس:

تشخیص بیماری‌های ژنتیکی پیش از تولد

پست توسط DARKENERGY »

گام بلند دانشمندان در تشخیص بیماری‌های ژنتیکی پیش از تولد نوزاد:

پژوهشگران شیوه‌ای را یافته‌اند که از طریق آن می‌توان ژنوم جنین را با آزمایش‌های ژنتیکی خون مادر و بزاق پدر رمزگشایی کرد. به گفته یکی از کارشناسان، این روش موجب تحولی بزرگ است، اما پرسش‌هایی اخلاقی نیز برمی‌انگیزد.
مجله تخصصی
Science Translational Medicine در تازه‌ترین شماره‌ی خود نتایج پژوهشی را به انتشار رسانده که تحولی عظیم در زمینه تشخیص بیماری‌های ژنتیکی پیش از تولد نوزاد محسوب می‌شود

پژوهشگران آمریکایی موفق شده‌اند با شیوه‌ای تازه و انجام آزمایش‌های ژنتیکی خون مادر و بزاق پدر ژنوم جنین را رمزگشایی کنند. با بهره‌گیری از این روش جدید می‌توان به نواقص و بیماری‌های ژنتیکی جنین پی برد، بدون آنکه نیاز به استفاده از شیوه‌های تشخیصی‌ای باشد که ممکن است جان مادر یا جنین را به خطر اندازد.

یکی از روش‌های رایج و به اصطلاح تهاجمی در این عرصه آمنیوسنتز است که البته برای تمامی مادران باردار توصیه نمی‌شود. بالاتر بودن سن مادر از ۳۵ سال، نتایج غیرطبیعی در سونوگرافی، سابقه اختلالات ژنتیکی در فامیل و حاملگی‌هایی با ریسک ناهنجاری‌های کروموزمی از جمله مواردی است که پزشکان در آن‌ها انجام آمنیوسنتز را توصیه می‌کنند.


حال به نظر می‌رسد شیوه‌ تازه‌ای که پژوهشگران آمریکایی به آن دست یافته‌اند، انجام آزمایش‌های تهاجمی چون آمنیوسنتز را اجتناب‌پذیر کرده است.

طبق مقاله پژوهشی‌ای که در این مورد در مجله مزبور منتشر شده، بیش از ۳۰۰۰ اختلال وجود دارد که از تغییر یک ژن سرچشمه می‌گیرند. به گفته‌ی پژوهشگران، یکایک این اختلالات بسیار نادر هستند، اما در مجموع در مورد حدود یک درصد از نوزادان پیش می‌آیند. برای نمونه یکی از اختلالات و بیماری‌های رایجی که می‌تواند بروز کند، فیبروز سیستیک (نوعی بیماری ریوی) است.

هدایت این تیم پژوهشی آمریکایی در دانشگاه‌های واشنگتن و سیاتل را Jay Shendure و Jacob Kitzman بر عهده داشته‌اند. آنان خون مادری باردار را در بین هجدهمین و نوزدهمین هفته‌ی حاملگی‌اش و همچنین بزاق پدر جنین را مورد آزمایش قرار داده و ژنوم هر دوی آنان را بطور کامل رمزگشایی کردند.


این دانشمندان در جستجوی اجزای آزاد از دی‌ان‌ای جنین در خون مادر بودند. آنان مدت‌هاست کشف کرده‌اند که چنین اجزایی از ژنوم جنین در خون مادر بشکلی رها در جریان هستند.

Shendure و Kitzman طی آزمایش‌ها و تحقیقات خود از شیوه‌های آماری استفاده کردند تا به ژنوم جنین پی برند. آنان پس از تولد نوزاد، ژنوم موجود در خون بند ناف نوزاد را مورد آزمایش قرار داده و نتایج آن را با نتایج اولیه مقایسه کردند. این محققان همچنین تجزیه و بررسی کردند که چه گونه‌های ژنتیکی از پدر و مادر به فرزند منتقل می‌شود و کدامیک از آنها باید از طریق جهش‌های ناگهانی شکل گرفته ‌باشند.


تحولی که پرسش‌هایی اخلاقی برمی‌انگیزد:

ولفرام هن، یکی از پژوهشگران و متخصصان در زمینه علم ژنتیک و اخلاق که در دانشگاه زارلند آلمان فعالیت دارد، شیوه‌ی تازه را "رعدآسا" توصیف می‌کند و معتقد است که این شیوه زاویه‌ی دید به آزمایش‌های مربوط به دوران پیش از تولد نوزاد را از بنیان دگرگون می‌سازد.

وی در عین حال هشدار می‌دهد که اکنون نوبت به عرصه‌ی سیاست است که پرسش‌های اخلاقی‌ای را که چنین شیوه علمی جدیدی به همراه می‌آورد، مورد بحث و بررسی قرار دهد. به نظر ولفرام هن، این روش جدید از دید علمی و تکنیک پزشکی نقطه‌ی اوج آنالیز ژنوم است، اما از دید اخلاقی این بسیار مسئله‌برانگیز است که حال شما می‌توانید ژنوم کامل جنین را برای والدین رمزگشایی کنید.

یکی از پرسش‌های اساسی از دید ولفرام هن این است که «چه کسی در چه مقطع زمانی حق دارد چه اطلاعات ژنتیکی را دریافت کند»؛ نه تنها در مورد آمادگی ‌نوزاد یا کودک برای ابتلای بلاواسطه به بیماریهای گوناگون، بلکه در مورد ابتلا به بیماری‌هایی که ممکن است بعدها بروز کنند، مانند ابتلای موروثی به سرطان روده.

این دانشمند آلمانی چنین تاکید می‌کند: «انتشار نتایج این تحقیقات ثابت می‌کند که اصولا از لحاظ تکنیکی می‌توان تمامی اطلاعات ژنتیکی یک انسان را پیش از تولدش به دست آورد، بدون آنکه نیازی به دست زدن به جنین باشد.»


برگرفته از:
کانون آگنوستیک ها و آتئیست های ایران Iranian Atheists & Agnostics

*

آنکه رفت، به حُرمت آنچه با خود برد حقِ بازگشت ندارد

*

آدمی که از آفتابِ صبح گرم نشه، از آفتاب غروب گرم نمیشه

نمایه کاربر
غلامعلی نوری

عضویت : سه‌شنبه ۱۳۹۱/۴/۲۰ - ۰۸:۵۱


پست: 1196

سپاس: 885

جنسیت:

تماس:

Re: تشخیص بیماری‌های ژنتیکی پیش از تولد

پست توسط غلامعلی نوری »

آزمايش تريپل مارکر براي تشخيص سلامت جنين پيش از تولد(تريپل مارکر)




Triple Screening Test:

آزمايش خون بر روي يك زن باردار جهت اندازه گيري سطوح AFP, ßhcG,UE3 با در نظر گرفتن سن مادر و هفته بارداري مي باشد كه در نهايت با استفاده از نرم افزار مخصوص مي توان ميزان Relative Risk را محاسبه نمود.

AFP :

آلفافيتو پروتئين يك گليكوپروتئين است كه توسط كيسه زرده و كبد جنين توليد مي شود.

beta HCG :

گونادوتروپين كوريون انساني گليكوپروتئيني است كه توسط كوريون و جفت سنتز شده و شامل دو جزء آلفا و بتا مي باشد ، فعاليت ويژه اين پروتئين توسط جزء بتا مشخص مي شود.

UE3 :

استريول غير كونژوگه كه توسط جفت از سوبستراهاي Cholestrol و Pregnenolone سنتز مي شود.

هدف آزمايش تريپل مارکر يا سه گانه:

فراهم نمودن يك تست غربالي با حساسيت بالا براي تشخيص سندروم داون و مواردي چون نقص لوله عصبي (NTD) ، سندرون ترنر و تريزومي كروموزوم 18

روش آزمايش:

با استفاده از 5 سي سي خون مادر در هفته هاي 14 تا 20 بارداري به وسيله آزمايشات ايمونواسي

مزاياي استفاده از Triple Screening Test :
1. امكان تشخيص سندروم داون تا 80%

2. عدم نياز به استفاده از روشهاي تهاجمي مانند آمنيوسنتز و CVS

3. بدليل ساده و بي خطر بودن اين روش ، امكان انجام آزمايش براي مادران ، در تمام سنين وجود دارد (75% نوزادان مبتلا به سندروم داون از مادران زير 35 سال متولد مي شوند).

4. پايين بودن هزينه آزمايش


با استفاده از روش غربالگري شاخصهاي سه گانه سرم مادري ، تمام زنان باردار مي توانند براي برآورد خطر داشتن جنين مبتلا به سندروم داون مورد بررسي قرار گيرندو تنها زناني كه در محدوده خطر بالا قرار دارند از روشهاي تهاجمي مانند آمنيوسنتز و CVS براي تشخيص قطعي ناهنجاري كروموزومي استفاده نمايند.

بر گرفته از
http://www.mohagheghin.ir/fa_medic_deta ... 582276aee6

ارسال پست