روز شمار پزشكي

مدیران انجمن: parse, javad123javad

نمایه کاربر
mohammad sh

عضویت : یک‌شنبه ۱۳۸۹/۶/۷ - ۱۷:۲۳


پست: 104

سپاس: 1

روز شمار پزشكي

پست توسط mohammad sh »

10 آبان


در چنين روزي در سال 1815 “كرافورد ويليامسون”، نخستين پزشكي كه از “اتر” به عنوان يك داروي بيهوشي در جراحي استفاده كرد، به دنيا آمد. اين اقدام دكتر ويليامسون نخستين مورد استفاده از بيهوشي عمومي هنگام عمل جراحي محسوب مي شد. اين پزشك آمريكايي اهل ايالت “جورجيا” در 30 مارس 1842 براي برداشتن يك كيسه چركي در ناحيه گردن از “دي اتيل اتر”، به عنوان داروي بيهوشي استفاده كرد. وي كه از سال 1842 به اعمال جراحي با استفاده از اتر اقدام كرد ولي عدم چاپ نتايج و تشريح چگونگي عمل باعث شد كه نخستين بار و در سال 1849 اين روش به نام مورتون به ثبت برسد. در انگلستان نيز نخستين عمل جراحي قطع عضو تحت بيهوشي عمومي در 19 دسامبر 1846 توسط دكتر “ويليام اسكات” و دكتر “جيمز كللاكلن” انجام گرفت.
در چنين روزي در سال 1993 نيز “سورواكوادي آلبرونز”، بيوشيميدان اسپانيايي - آمريكايي، چشم از جهان فروبست. آلبرونز به دليل موفقيت در ساخت DNA و RNA به دريافت جايزه نوبل پزشكي در سال 1959 نايل شد.

همچنين در يكم نوامبر 1848 نيز نخستين مدرسه پزشكي ويژه خانم ها در بوستون آمريكا افتتاح شد.

نمایه کاربر
mohammad sh

عضویت : یک‌شنبه ۱۳۸۹/۶/۷ - ۱۷:۲۳


پست: 104

سپاس: 1

روز شمار پزشكي 11 آبان

پست توسط mohammad sh »

در چنين روزي در سال 1955 “كارلتون شوورت ” و “اف.ال.شافر”، محققان آمريكايي موفق شدند ويروس فلج اطفال (پوليو) را كريستاليزه كردند. اين نخستين ويروس جانوري بود كه به فرم كريستاله درآمد. پيش از اين، ويروس گياهي “موزاييك تنباكو” ، در سال 1935به فرم كريستاليزه درآمده بود. فلج اطفال يك بيماري حاد ويروسي است كه دامنه آن مي تواند از عفونت بدون علامت تا فلج و مرگ متغير باشد. اين بيماري با ويروسهاي وحشي پوليو كه در سه تيپ يك، دو و سه وجود دارد ايجاد مي شود و بيشتر در فصل تابستان و پاييز رخ مي دهد. فلج اطفال در هر سني ممكن است اتفاق بيفتد ولي بيشتر بيماري كودكان و نوجوانان است.

همچنين در چنين روزي در سال 1905 ، “رودلف آلبرت فون كوليكه”، بافت شناس و رويان شناس سوييسي ، چشم از جهان فروبست.

او نخستين كسي بود كه در سال 1848 موفق به جداسازي سلول عضله صاف شد. وي همچنين نشان داد كه نورون ها، استطاله هايي از سلول عصبي هستند. فون كوليكه، تحقيقاتي نيز در مورد سلول هاي زاياي اسپرم و تخمك و چگونگي تشكيل اين سلول ها انجام داد. او معتقد بود كه هسته سلول، حاوي عناصر وراثتي است .

نمایه کاربر
mohammad sh

عضویت : یک‌شنبه ۱۳۸۹/۶/۷ - ۱۷:۲۳


پست: 104

سپاس: 1

روز شمار پزشكي 12 آبان

پست توسط mohammad sh »

(سوم نوامبر 1633 ميلادي ) برناردينو رامازيني ، پزشک ايتاليايي- بنيانگذار طب کار- بدنيا آمد. او نخستين کسي بود که رابطه ميان بيماريها و عوامل محيط کار را مطرح کرد.رامازيني از دوران دانشجويي به “بهداشت محيط “و سلامت کارگران علاقه نشان مي داد.بعد ها ، او پرسش در مورد محيط کار و شرايط کار را از نکات مهم شرح حال بيماران خود قرار داد. رامازيني همچنين پيشنهاداتي در رابطه با تهويه محيط کار واستفاده ازماسک و … ارائه داد.

همچنين در 3 نوامبر 1896 م. يورگن باومن شيميدان آلماني در گذشت . باومن پي برد که غده تيروئيد سرشار از يد است. اين کشف منجر به استفاده از يد در درمان بيماريهاي تيروئيد شد. جالب آن است که اين کشف باومن که مهمترين کشف زندگي او نيز مي باشد در آخرين سال زندگي اش رخ داد .

smile072

نمایه کاربر
mohammad sh

عضویت : یک‌شنبه ۱۳۸۹/۶/۷ - ۱۷:۲۳


پست: 104

سپاس: 1

روز شمار پزشكي 13 آبان

پست توسط mohammad sh »

در چنين روزي در سال 1989 “هاوارد.آر.راسك”، بنيانگذار توانبخشي و فيزيوتراپي درگذشت.
اين پزشك و روزنامه نگار آمريكايي، سال ها در نيروي هوايي آمريكا به توانبخشي سربازان معلول پس از جنگ جهاني دوم مشغول بود و 25 سال به طور ثابت هر هفته ستوني را براي روزنامه نيويورك تايمز مي نوشت. اصطلاح “توانبخشي” كه برگرداني از واژه انگليسي Rehabilitation است و از آن تحت عنوان هاي “نوتواني”، “بازتواني”، “بازپروري” و “بازسازي” هم نامبرده مي شود، به مفهوم باز گردانيدن توانايي ها، حفظ شان و منزلت فرد معلول و تعيين جايگاه قانوني او است. فلسفه توانبخشي يعني اميد بخشيدن و آماده كردن فرد معلول به زندگي در جامعه از يك سو و آماده سازي جامعه براي پذيرش وي به عنوان يك شهروند، از سوي ديگر است تا همانند ديگر افراد جامعه از فرصت هاي مختلف اجتماعي، اقتصادي و آموزشي به طور يكسان برخوردارشود.
بر اساس تعريف سازمان بهداشت جهاني W.H.O كه درسال 1969 توسط يك گروه كارشناسي از توانبخشي ارائه شد، توانبخشي عبارت از مجموعه اي از خدمات و اقدامات هماهنگ پزشكي، آموزشي، حرفه اي و اجتماعي است كه براي بازتواني فرد معلول و ارتقاي سطح كارايي او در بالاترين حد ممكن به منظور دستيابي به يك زندگي مستقل در جامعه عرضه مي شود.

در چنين روزي در سال 1873 نخستين تاج مصنوعي دندان توسط دكتر “جان بيرس”، در اداره ثبت اختراعات آمريكا به ثبت رسيد.

smile072

نمایه کاربر
mohammad sh

عضویت : یک‌شنبه ۱۳۸۹/۶/۷ - ۱۷:۲۳


پست: 104

سپاس: 1

روز شمار پزشكي 14 آبان

پست توسط mohammad sh »

چنين روزي در سال 1930 ، “كريستيان ايجكمان”، پزشك و متخصص بهداشت آلماني چشم از جهان فرو بست.

ايجكمان، ثابت كرد بيماري “بري بري”، در نتيجه كمبود تغذيه ايجاد مي شود. اين امر راه را براي كشف ويتامين ها و “ويتامين مسوول بيماري بري بري، يعني تيامين” هموار كرد. به همين دليل ايجكمان به همراه “فردريك هاپكينز”، برنده جايزه نوبل پزشكي در سال 1929 شد.
تيامين يا ويتامين B1 يكي از مهمترين ويتامين هاي گروه B است كه كمبود اين ويتامين در بدن موجب بروز بيماري “بري بري”، مي شود. “بري بري” يك اصطلاح آفريقايي به معناي “نمي توانم نمي توانم”است. در اين بيماري ماهيچه هاي فرد مبتلا ضعيف مي شود و در نهايت به فلج شدن و مرگ او مي انجامد. مقادير زيادي ويتامين B1 در برنج و سبوس گندم وجود دارد. در هنگام آماده سازي برنج،سبوس آن جدا مي شود.گندم نيز در مراحل آماده سازي،سبوس خود را از دست مي دهد و با اين عمل ويتامين آن از دست مي رود. بنابراين بري بري، در قسمت هايي از جهان كه مردم فقط برنج بدون سبوس مصرف مي كنند، عموميت دارد. بري بري دو نوع است ، بري بري خشك يا عصبي كه باعث فلجي افراد مي شود و بري بري قلبي باعث نارسائي در قلب مي شود.
همچنين در چنين روزي در سال 1975 ” ادوارد لاوري تاتوم”، بيوشيميدان و دانشمند ژنتيك مولكولي آمريكايي درگذشت.
تاتوم، يكي از سه برنده جايزه نوبل پزشكي در سال 1958 بود. او به اثبات اين نظريه كه ژن ها با تعيين ساختمان آنزيم، فرآيندهاي شيميايي را كنترل مي كنند ، كمك كرد.

نمایه کاربر
mohammad sh

عضویت : یک‌شنبه ۱۳۸۹/۶/۷ - ۱۷:۲۳


پست: 104

سپاس: 1

روز شمار پزشكي 15 آبان

پست توسط mohammad sh »

(ششم نوامبر) سال 1835 ميلادي در چنين روزي سزار لومبروسو، پزشک و روانشناس ايتاليايي متولد شد.
لومبروسو از پيشگامان جرم شناسي بود و از ايده هاي تکاملي داروين در تفسير و تحليل رفتارهاي مجرمانه استفاده مي کرد.

نمایه کاربر
mohammad sh

عضویت : یک‌شنبه ۱۳۸۹/۶/۷ - ۱۷:۲۳


پست: 104

سپاس: 1

روز شمار پزشكي 16 آبان

پست توسط mohammad sh »

چنين روزي در سال 1928 “نورتون ديويد زيندر” زيست شناس و دانشمند ژنتيك مولكولي به دنيا آمد. او در جريان مطالعاتش بر روي گونه هاي مختلف باكتري “سالمونلا”، پي برد كه اطلاعات ژنتيكي توسط گونه هايي از ويروس ها، از يك باكتري به باكتري ديگر منتقل مي شود. سالمونلا باكتري گرم منفي است كه در جوجه و تخم مرغ معمولا وجود دارد.
اين باكتري، عامل يكي از شايعترين مسموميتهاي غذايي است . سالمونلا مي تواند تخمدان هاي پرنده را آلوده كند و قبل از تخم گذاردن پرنده، وارد تخم مرغ شود يا اينكه بهنگام تخم گذاردن پرنده به پيوسته تخم مرغ نفوذ كند. سالمونلا با پختن غذا از بين مي رود ولي غذاهايي كه حاوي تخم مرغ خام هستند (مانند سس مايونز) مشكل ساز خواهند بود.
همچنين در چنين روزي در سال 1964 ” هانس كارل اگوست سيمون فون اولر - شليپين” بيوشيميدان آلماني الاصل سوئدي درگذشت.
شليپين به همراه “سر آرتور هاردن” به خاطر كار روي نقش آنزيم ها در تخمير الكل قند و كشف DNA در چرخه انرژي سلولي جايزه نوبل شيمي سال 1929 را بدست آورد.

نمایه کاربر
mohammad sh

عضویت : یک‌شنبه ۱۳۸۹/۶/۷ - ۱۷:۲۳


پست: 104

سپاس: 1

روز شمار پزشكي 17 آبان

پست توسط mohammad sh »

چنين روزي در سال 1895 ، “ويلهم رونتگن”، در جريان يك آزمايش، اشعه “ايكس ” را كشف كرد.
رونتگن در سال 1895 در حالي كه با يك لوله بدون پنجره آزمايشي را انجام مي داد ، متوجه شد كه بلورهاي نزديك لوله درخشيدند. وي، از آنجا كه مي دانست اشعه اي به نام “كاتدي” كه قبلا كشف شده بود، از شيشه عبور نمي كند و اين درخشش نمي تواند اشعه كاتدي باشد، به اين نتيجه رسيد كه اين درخشش بايد يك نوع اشعه جديد باشد. رونتگن نام اين اشعه نامريي را كه از نورو اشعه ديگر بسيار متفاوت بود و قابل تشريح هم نبود،اشعه ايكس به معناي اشعه مجهول گذاشت.
بعدها دانشمندان نام رونتگن را بر اين اشعه نامريي گذاشتند و اكنون نيز بسياري از دانشمندان از نام اشعه رونتگن به جاي اشعه ايكس استفاده مي كنند. كشف اشعه ايكس توسط رونتگن امكان راديوگرافي را براي پزشكان فراهم كرد و نخستين راديوگرافي از انسان هم توسط خانم “برثا ،”Bertha همسر رونتگن در 22 دسامبر سال 1895 انجام شد.
همچنين سال 1884 در چنين روزي “هرمان رورشاخ”، روانپزشك سوييسي ديده به جهان گشود.
او تست روان شناختي “لكه جوهر ” را ابداع كرد كه اكنون به نام او يعني “تست رورشاخ” مشهور است. در تست رورشاخ، مجموعه اي از لكه هاي جوهر با رنگهاي مختلف در اختيار فرد آزمايش شونده قرار مي گيرد و از او خواسته مي شود كه درباره اين لكه ها توضيح دهد.تجزيه و تحليل پاسخهاي آزمايش شونده اين امكان را براي روان شناسان فراهم مي كند تا نسبت به شخصيت وي آگاهي پيدا كنند.
همچنين سال 1922 در چنين روزي، “كريستيان بارنارد” جراح اهل آفريقاي جنوبي متولد شد.نخستين عمل جراحي پيوند قلب توسط بارنارد انجام شد.
وي، در سوم دسامبر 1967 در يك عمل جراحي پنج ساعته، قلب جوان 20 ساله اي را كه بر اثر تصادف فوت كرده بود، به بيمار 55 ساله اي پيوند زد.

نمایه کاربر
mohammad sh

عضویت : یک‌شنبه ۱۳۸۹/۶/۷ - ۱۷:۲۳


پست: 104

سپاس: 1

روز شمار پزشكي 18 آبان

پست توسط mohammad sh »

در چنين روزي در سال 1901 ” الكساندرا فريويچ كوالفسكي”، چشم از جهان فروبست.

اين دانشمند روسي ، پايه گذار رويان شناسي مقايسه اي و بافت شناسي تجربي محسوب مي شود

smile072 smile072

نمایه کاربر
mohammad sh

عضویت : یک‌شنبه ۱۳۸۹/۶/۷ - ۱۷:۲۳


پست: 104

سپاس: 1

روز شمار پزشكي 19 آبان

پست توسط mohammad sh »

در چنين روزي در سال 1934 ، “ويلهم هيس”، متخصص قلب سوييسي درگذشت.
هيس در سال 1893 فيبرهاي خاصي را در عضله قلب ( مابين بطن راست و چپ) يافت كه در انتقال و هماهنگي ريتم قلب موثرند. اين رشته ها به نام خود او His Bandle نامگذاري شده است. او از نخستين كساني بود كه پي برد هريك از سلول هاي قلب به طور جداگانه، خاصيت توليد ضربان دارند.

در چنين روزي در سال 1874 ” گوستاو گئورگ امبدن”، دانشمند آلماني به دنيا آمد. امبدن، مطالعاتي در مورد متابوليسم كربوهيدات ها و نيز چگونگي انقباض هاي عضلاني انجام داد. وي نخستين كسي بود كه در ادامه تحقيقات “اتومايرهوف”، مراحل مختلف تبديل گليكوژن به اسيد لاكتيك را در سال 1933 كشف و تشريح كرد.

smile072 smile072 smile124

نمایه کاربر
mohammad sh

عضویت : یک‌شنبه ۱۳۸۹/۶/۷ - ۱۷:۲۳


پست: 104

سپاس: 1

روز شمار پزشكي20 آبان

پست توسط mohammad sh »

نخستين پزشكي كه مفهوم “بافت” را مطرح كرد به دنيا آمد .
در چنين روزي در سال 1771 ، “ژاوير بيشا”، پزشك فرانسوي به دنيا آمد. بيشا، نخستين كسي بود كه نشان داد اعضاي بدن از اجزا و ساختارهاي كوچك و ساده تري تشكيل شده اند. وي ، بدون استفاده از ميكروسكوپ و بدون اطلاع از ساختار سلول، مفهوم بافت به عنوان ساختار تشكيل دهنده ارگان ها را مطرح كرد و در كتاب خود “آناتومي عمومي” به 21 بافت اشاره كرد. اين پزشك فرانسوي، در سن 30 سالگي و در نتيجه سقوط در يك آزمايشگاه درگذشت.


در چنين روزي در سال 1493 ، “پارسلسوس ” پزشك و شيميدان آلماني- سوييسي به دنيا آمد.
پارسلسوس، نظريه هاي سنتي رايج را كه بر مشاهده و آزمايش متكي نبودند، مردود شمرد و بر پيشرفت دانش پزشكي در دوره رنساني تاثير فراواني گذاشت. پارسلسوس مشاهده كرد كه بيماري ها در نتيجه عدم تعادل اخلاط بدن صورت نمي گيرد بلكه علل خاص بيروني ايجادكننده آنها هستند . وي ، در سال 1530 توصيفي باليني از بيماري سيفيليس ارايه كرد.


smile072 smile072 smile124

نمایه کاربر
mohammad sh

عضویت : یک‌شنبه ۱۳۸۹/۶/۷ - ۱۷:۲۳


پست: 104

سپاس: 1

روز شمار پزشكي21 آبان

پست توسط mohammad sh »

در چنين روزي در سال 1847 ، “سر جيمز يانگ سيمپسون”، براي نخستين بار از “كلروفورم”، براي بيهوشي در جريان يك عمل جراحي استفاده كرد. سيمپسون، پدر علم بيهوشي نوين نيز محسوب مي شود. اين ماده بيهوشي در سال 1854 براي زايمان ملكه ويكتوريا، توسط دكتر “جان اسنو” استفاده شد. در قرون وسطي با كشف ترياك و بعدها با استخراج مرفين، پزشكان در اعمال جراحي براي كاهش درد و يا بي حسي و بيهوشي بيمار به سمت استفاده از آن رفتند.

آن روزها اين مواد چنان جا افتاده بود كه به گفته يكي از پزشكان قرون وسطي به نام ، sidenheim اگر ترياك و فرآورده هاي آن از پزشكي حذف مي شد دارويي در پزشكي نمي ماند. نخستين باري كه بطور رسمي فرآيند بيهوشي بر روي يك بيمار انجام شد ، حدود سال 1846 بود كه “ويليام مورتون” با استفاده از اتر و بصورت استنشاقي ، بيمار خود را براي جراحي ، بيهوش كرد.
در چنين روزي در سال 1935 نخستين عمل جراحي پيشرفته بر روي “لوب فرونتال” براي درمان اختلالات رواني، به وسيله “اگاس مونيز” در بيمارستان سانتا مارتا در شهر ليسبون پرتغال انجام شد.
مونيز، بعدها در سال 1949 جايزه نوبل پزشكي و فيزيولوژي را دريافت كرد.

smile072 smile072

نمایه کاربر
mohammad sh

عضویت : یک‌شنبه ۱۳۸۹/۶/۷ - ۱۷:۲۳


پست: 104

سپاس: 1

روز شمار پزشكي 22 آبان

پست توسط mohammad sh »

در چنين روزي در سال 1893، “ادوارد آدلبرت دويزي”، بيوشيميدان آمريكايي به دنيا آمد.

او به همراه “هنريك دام” در سال 1943 موفق به دريافت جايزه نوبل پزشكي و فيزيولوژي شد.جايزه نوبل به دليل جداسازي و ساخت ويتامين K و به كارگيري آن در اعمال جراحي به اين دو اعطا شد. ويتامين K يكي از ويتامين هاي موثر در استخوان سازي است. اين ويتامين كه به ويتامين انعقاد خون مشهور است در منابع غذايي نظير سبزيجات با برگ سبز مثل كاهو، اسفناج، كلم بروكلي و گوجه فرنگي وجود دارد و از طرفي در روده توسط باكتري ها ساخته مي شود.يكي از مهمترين مسائلي كه در طي مصرف ويتامين K اهميت دارد، منع مصرف آنتي بيوتيك است.

آنتي بيوتيك سبب از بين رفتن باكتري هاي طبيعي روده شده و لذا بايستي از مصرف طولاني مدت و بي مورد آن پرهيز شود.دويزي، به همراه رويان شناسي به نام “ادگار آلن”، روش هاي اندازه گيري هورمون هاي جنسي را تكميل كردند كه اين امر موجب سهولت در تحقيق درباره اين هورمون ها شد.

smile072 smile072

نمایه کاربر
mohammad sh

عضویت : یک‌شنبه ۱۳۸۹/۶/۷ - ۱۷:۲۳


پست: 104

سپاس: 1

روز شمار پزشكي 23 آبان

پست توسط mohammad sh »

در چنين روزي در سال 1891 “سر فردريك گرانت بانتينگ”، پزشك كانادايي ديده به جهان گشود.
وي در سال 1921 به همراه “چارلزبست”، موفق شد تا هورمون انسولين را از پانكراس جدا كند.
تنها راه انتقال گلوكز از خون به داخل سلول هاي بدن به واسطه عمل هورموني به نام انسولين انجام مي گيرد.انسولين را غده كوچكي به نام پانكراس توليد مي كند كه در حاشيه معده قرار دارد. مصرف غذاي حاوي شكر يا مواد نشاسته اي نظير نان و سيب زميني در حالت عادي، علامتي براي پانكراس است كه انسولين را به داخل جريان خون رهاسازد. در ادامه ، انسولين به گلوكز كمك مي كند كه وارد بافت هاي بدن شود و بدين صورت نقش كليد بازگشت قند خون به سطح طبيعي را ايفا مي كند.

همچنين در چنين روزي در سال 1776 ، “هانري دوتروشه” فيزيولوژيست فرانسوي و كاشف پايده “اسمز” به دنيا آمد.
اسمز، در واقع همان انتشار آب است. انتشار مولكول هاي آب داراي نكات ويژه اي است كه از آن به پديده اسمز، ياد مي شود. نكته مهم آن است كه مواد محلول در آب از غلظت بيشتر به سوي غلظت كمتر حركت مي كنند. خود مولكولهاي آب هم از جايي كه تراكم بيشتر داشته باشند به جايي كه تراكم و غلظت كمتر دارند انتشار مي يابند.
به عبارت ديگر هرچه محلولي رقيق تر باشد غلظت و تراكم مولكول هاي آب در آن بيشتر است و اگر در طرف ديگر غشاء محلول غليظ تري وجود داشته باشد تراكم مولكول هاي آب آن كمتر است.
بنابراين آب از محلول رقيق تر به سمت محلول غليظ تر جابه جا مي شود گويي كه محلول غليظ تر آب را به خود مي كشد. اين پديده را اسمز گويند.

دوتروشه، همچنين نخستين كسي بود كه به اهميت رنگدانه سبز گياهان، در استفاده از دي اكسيد كربن، پي برد.

smile072 smile072

نمایه کاربر
mohammad sh

عضویت : یک‌شنبه ۱۳۸۹/۶/۷ - ۱۷:۲۳


پست: 104

سپاس: 1

روز شمار پزشكي24 آبان

پست توسط mohammad sh »

امروز سالروز تولد اوگوست استينبرگ كروگ فيزيولوژيست دانماركي و برنده جايزه نوبل پزشكي سال 1920 ميلادي است.

وي نشان داد كه تبادل گازها در ريه با طريق انتشار (ديفيوژن) صورت مي گيرد. ريه (شش ) يا جگر سفيد اندامي است مخروطي شكل مجتمع از بافت اسفنجي كه به صورت يك جفت در قفسه مي باشد.ريه متشكل از سه تكه و ريه چپ از دو تكه تشكيل شده است ، هر ريه متصل به شاخه اي به نام نايچه است.

كروگ ، همچنين مكانيسم تنظيمي سيستم اعصاب حركتي بر مويرگ ها را نشان داد.

ارسال پست