.
.
.
.
.
.
(اطلاعات ویکی پدیا درباره ی مجله)
برای دیدن مقاله به شکل HTML و مشاهده ی تعداد دانلودها و میزان ارجاعات، بر روی لینک DOI کلیک کنید.
.
.
عنوان مقاله: رفتارِ مکانیکیِ سیستمی چند-فنره خزعبلی* را در تبدیلاتِ نسبیتی نیرو آشکار می کند
نام مجله: مجله ی بین المللی ریاضیات و علومِ ریاضی
نام انتشارات: Hindawi Ltd. (London), Hindawi Publishing Corporation (Cairo)
قدمت مجله: از سال ۱۹۷۸
موضوع: ریاضی و علومِ ریاضی
کشور: مصر و انگلستان
این مجله در منابع زیر به رسمیت شناخته شده:





.
.
خلاصه ی مقاله:
حرکت مکانیکی سیستمی مشتمل بر فنرهایی ساده از دید دو ناظر لخت با سرعت های نسبیِ نسبیتی مورد بررسی قرار می گیرد. نشان داده می شود که تغییر مکانِ نهایی فنرها به توسط ناظران، یکسان اندازه گیری نمی شود. در واقع، ثابت می شود که راجع به تبدیلاتِ نیرو بین سینماتیک و دینامیک در نسبیتِ اینشتین ناسازگاری وجود دارد.
*متأسفانه نتوانستم معادل دقیق لغت "absurdity" را پیدا کنم و بناچار از لغت "خزعبل" استفاده کردم. هر چند که لغت انگلیسی یاد شده، فاقد بار منفی مازادی است که لغت عربی "خزعبل" به همراه دارد.
ماجرای چاپ مقاله:
<<<ادامه ی مطلب از "انتشار مقاله ای علیه نسبیت (بخش ۳: هند)"
هنگامی که در حدود پنج سال پیش از این تاریخ، اولین جرقه های پارادوکس فنر (به بخش اول مراجعه کنید) به ذهنم رسید، تلاش کردم نسخه ی ارتقا یافته ای از این پارادوکس را طراحی کنم که فاقد برخی نواقص نسخه ی اولیه باشد. تا جایی که به خاطر دارم، این تلاش ها تنها چند ماه بعد از طراحی نسخه ی اول آغاز و ظرف یکسال یا کمتر به نتیجه ی مطلوب رسید. نسخه ی پیشرفته ی پارادوکس فنر مشتمل بر ریاضیات پیچیده تری بود که با پارادوکس اهرنفست نیز گِره می خورد. در آن زمان ها به علت رد شدنِ مکرّرِ مقالاتم از سوی جامعه ی آکادمیک، میل چندانی به تدوین این نسخه ی پیشرفته در قالب مقاله را نداشتم ولی چند سال بعد، بالاخره بر ناامیدی ها چیره شدم و مقاله ی مربوطه را نوشتم. چند سال را نیز صرف ارسال مقاله به مجلات مختلف کردم که در نهایت بعد از حدود 300 بار ریجِکت شدنِ مقاله از سوی مجلات مختلف در سرتاسر دنیا، به لطف خدا بالاخره توانستم نظرِ مثبتِ مجله ی فوق را کسب کنم. درگیری با این مجله نیز فراز و فرودهای خودش را داشت و به دلالیلی که شرح آن ها در ادامه خواهد آمد، به پذیرش مقاله در این مجله نیز چندان امید نداشتم:
حدود سه هفته بعد از ثبت مقاله در مجله ی فوق، نامه ی ناامید کننده ی زیر را از سوی مجله دریافت کردم:
دکتر جوانشیری عزیز**،
دوباره بابت ثبت مقاله به شماره ی 2706705 تحت عنوانِ "رفتارِ مکانیکیِ سیستمی چند-فنره خزعبلی را در تبدیلاتِ نسبیتی نیرو آشکار می کند" در مجله ی بین المللی ریاضیات و علومِ ریاضی از شما سپاسگزارم. می خواستم به اطلاعتان برسانم که ما تلاش کردیم که چندین ادیتورِ آکادمیک را به مقاله ی شما اختصاص بدهیم ولی متأسفانه هیچ یک حاضر نشدند که مسئولیت مقاله را تا انتقال به مرحله ی داوری بپذیرند. ما تلاش می کنیم که ادیتورهای آکادمیکِ جایگزینی را جهت پذیرش مسئولیت مقاله پیدا کنیم، با این حال متوجهم که فقدانِ پیشرفت در کارِ شما تا این تاریخ ناامید کننده می باشد. بنابراین، در انتظاریم که آیا شما تأیید می کنید که ما تا رساندن مقاله به مرحله ی داوری ادامه بدهیم یا خیر.
مشتاقانه در انتظار پاسخ شمایم ...
با بهترین احترامات
پریجا (Preeja)
(برای دانلود متن اصلی به شکل فایل تصویر بر روی این لینک کلیک کنید.)
**اینجانب فاقد مدرک دکتری بوده و اطلاق لفظ "دکتر" یا "پروفسور" از سوی برخی از مجلات در مکاتباتِ انجام شده صرفاً برای ادای احترام می باشد.
سیستم هینداوی در بررسی مقالات کمی متفاوت با سایر نشریه های معتبر هست، بدین معنا که اکثر مجلات این ناشر دارای ریاست (Editor-in-Chief) نبوده و ادیتورها و داوران به شکل شناور بین چند مجله با موضوعاتِ مشابه یا نزدیک به هم فعالیت می کنند. بنابراین، دست اندر کارانِ یک مجله برای پیدا کردن ادیتورها و داورانِ مناسب، جهت بررسی یک مقاله از آزادی عمل بیشتری برخوردارند. از طرفی، ادیتورِ منتخب معمولاً مقاله را فقط به دست یک داور می سپارد و به گزارشِ فنّیِ همان داور استناد کرده و رأی او را نتیجه ی قطعی تلقی می کند. این موارد متعاقباً شانس پذیرش مقاله در یک مجله ی خاص از این ناشر را افزایش می دهد.
من که به رد شدن مقالاتم عادت داشتم و با اینکه ناامید بودم، ولی رضایت دادم که مجله برای پیدا کردنِ ادیتور و داورِ مناسب همچنان ادامه دهد. حدود ده روز بعد، ادیتوری اهل روسیه به اسم Theodore E. Simos قبول کرد که ادیتور مقاله باشد. این ادیتور از نظر آکادمیک دارای رتبه ی بالایی بود و تا آغاز سال 2022 به مقالاتش در زمینه ی ریاضی بیش از بیست هزار بار ارجاع داده شده و H-index مقالاتش نزدیک به عدد هشتاد بود. این ادیتور توانست ظرف کمتر از یک هفته داور مناسبی را نیز جهت بررسی فنی مقاله پیدا کند. دو هفته بعد، گزارشِ داور کامل شد و پیامی از طرف مجله با این عنوان که "اصلاحاتِ اساسی بر اساس گزارش داور نیاز است" را از طرف ادیتور Theodore E. Simos دریافت داشتم. داور که نام و مشخصات او ناشناس بود [بعد از حدود دو هفته بررسی مقاله]، گزارشِ مفصّلِ خود را درباره ی مقاله ی بنده چنین تدوین کرد:
مجله ی بین المللی ریاضیات و علومِ ریاضی
رفتارِ مکانیکیِ سیستمی چند-فنره خزعبلی را در تبدیلاتِ نسبیتی نیرو آشکار می کند
محمد جوانشیری
2706705
این مقاله با موضوعِ بسیار مهمی در فیزیک نسبیتی سر و کار دارد، به عبارت دقیقتر، مطالعه ی ریاضیِ این نکته که آیا نسبیت خاص مدلِ صحیحِ دستگاه های مرجعِ دوّار (مراجعِ نالَخت) را مجاز می داند یا نه.
به نظر من مقاله [ترجیحاً] باید چاپ شود اما با لحاظِ اصلاحات و اضافاتی که در ادامه می آید:
1- در نکته ی 4 (فصلِ "نکاتِ مهم راجع به این پارادوکس") نویسنده به درستی اشاره کرده که برای ناظرِ M "محیط صفحه دچار انقباض لورنتس شده و منطقیست که بجای $2\pi$ از $2\pi \alpha_{u'}$ در معادله ی 12 استفاده شود."
که اگر ما این کار را انجام دهیم، معادله ی 12 به این شکل تبدیل می شود:
$$n'=\frac{2\pi \alpha_{u'}}{d\theta'}\tag{12}$$
متعاقباً معادلات بعدی نیز به این شکل اصلاح می شوند:
$$dk''_P=\frac{K'_S}{2\pi \alpha_{u'}}d\theta' \tag{13}$$
$$ dF_P=(d'_0-\Delta z_S)\alpha_w \frac{K'_S}{2\pi \alpha_{u'}}d\theta' \tag{14}$$
$$dF_P=(d'_0-\Delta z_S) \frac{K'_S}{2\pi \alpha_{u'}} \int_{0}^{2\pi} \alpha_w d\theta' \tag{15}$$
$$dz_S=\frac{\frac{1}{2\pi \alpha_{u'}} \int_{0}^{2\pi} \alpha_w d\theta'}{\alpha_v + \frac{1}{2\pi \alpha_{u'}} \int_{0}^{2\pi} \alpha_w d\theta'}d'_0 \tag{17}$$
$$dz_S=\frac{\frac{\alpha_{u'}}{2\pi \alpha_{u'}} \int_{0}^{2\pi} \frac{d\theta'}{1+(u'v\sin{\theta'})/c^2}}{1 + \frac{\alpha_{u'}}{2\pi \alpha_{u'}} \int_{0}^{2\pi} \frac{d\theta'}{1+(u'v\sin{\theta'})/c^2}}d'_0=\frac{\frac{1}{2\pi} \int_{0}^{2\pi} \frac{d\theta'}{1+(u'v\sin{\theta'})/c^2}}{1 + \frac{1}{2\pi} \int_{0}^{2\pi} \frac{d\theta'}{1+(u'v\sin{\theta'})/c^2}}d'_0 \tag{19}$$
بر این اساس، معادله ی 20 به این شکل تبدیل می شود:
$$\frac{1}{2\pi} \int_{0}^{2\pi} \frac{d\theta'}{1+(u'v\sin{\theta'})/c^2}=\alpha_{u'} \tag{20}$$
نویسنده باید انقباض لورنتس را برای محیط صفحه در نظر گرفته و محاسبات را به شکلی که در بالا نشان داده شده ارائه کند. پارادوکسِ نشان داده شده در مقاله وقتی روی می دهد که معادله ی 20 درست نباشد. بنابراین، در این نقطه، توجیهاتی برای عدم درستی معادله ی 20 لازم است.
2- در نکته ی 4 (فصلِ "نکاتِ مهم راجع به این پارادوکس") نویسنده به درستی اشاره کرده که برای ناظرِ M "محیط صفحه دچار انقباض لورنتس شده و منطقیست که بجای $2\pi$ از $2\pi \alpha_{u'}$ به عنوانِ کرانِ بالای انتگرال های مربوطه استفاده شود"
این توصیه ی نویسنده به احتمال زیاد درست نیست. انتگرال می بایست حول محیط کامل دایره گرفته شود، به عبارت دقیق تر از $0$ تا$2\pi$ بدون توجه به این نکته که انقباض لورنتس رخ بدهد یا ندهد. بنابراین، حدود انتگرال های داده شده در مقاله درستند. (نیازی به تغییر ندارند.)
اگر چنین باشد، نویسنده باید اظهار نظرِ خود را مبنی بر کران انتگرال ها حذف کند.
3- توصیه می شود که اثباتِ معادله ی 18 ارائه شود. نویسنده عنوان کرده که "اثبات بر عهده ی دانشجوست"، ولی به دست آوردنِ این معادله کارِ پیش پا افتاده ای نیست. (من موفق به اخذ این رابطه نشدم.) به این علت که این معادله نقشی حیاتی در قبال تمام مستدلّات در مقاله ی حاضر را دارد، من بر این باورم که اثباتِ آن باید تدارک دیده شود.
اگر معادله ی 18 قابل اثبات نبود، سپس نویسنده می بایست تمام استدلالاتِ خود را معطوف به معادله ی 17 کند. معادله ی 17 را می توان به این شکل نوشت: (آنچه من در نکته ی 1 نوشتم باید مد توجه قرار بگیرد)
$$dz_S=\frac{\frac{1}{2\pi\alpha_v\alpha_{u'}} \int_{0}^{2\pi} \alpha_w d\theta'} {1 + \frac{1}{2\pi\alpha_v\alpha_{u'}} \int_{0}^{2\pi} \alpha_w d\theta'} d'_0 \tag{17}$$
اگر این معادله با معادله ی 6 قیاس شود، به دست می آوریم:
$$\frac{1}{2\pi\alpha_v\alpha_{u'}} \int_{0}^{2\pi} \alpha_w d\theta'=\alpha_{u'} \tag{20-B} $$
برای نشان دادنِ پارادوکس، کافیست نشان داده شود که معادله ی 20B نادرست است. کافیست که تنها در یک مورد نشان داده شود که معادله ی 20B نادرست است، که البته می تواند به صورت عددی نیز انجام شود.
بنابراین، نویسنده اگر معادله ی 18 را اثبات کند، می تواند به معادله ی 20 خود اعتماد کند؛ یا اگر نتواند معادله ی 18 را اثبات کند، باید به معادله ی 20B که در بالا نشان دادم تکیه کند.
4- در سه جا نویسنده از عبارتِ "بعد از چرخش" استفاده کرده (در زیرنویسِ عکسِ 2، زیرِ معادله ی 3 و زیرِ معادله ی 11). عبارتِ "در حین چرخش" یا "در پروسه ی چرخش" به نظر مناسب تر می باشند چرا که محاسبات به لحظه ای که فنرها در حال چرخشند ارجاع دارد و نه وقتی که از قبل دچارِ چرخشی نشده اند.
5- علامتِ × در معادلاتِ 17 و 19 استفاده شده. چنین علامتی دلالت بر ضرب برداری می کند. در حالی که در این روابط، ضربِ معمولی وجود دارد. بنابراین، نویسنده را تشویق می کنم که این علامت را حذف کند.
6- نویسنده بهتر است که منابعِ خود را با مقالاتِ چاپ شده ی مرتبط با موضوعِ تحقیقاتش گسترش دهد:
آثاری وجود دارند که پارادوکس های نسبیت خاص راجع به مراجع دوّار را تنها برای اثرات سینماتیک نشان می دهند. [1]
relativity?, Physics Essays 27, 4, 598-600, 2014, ISSN: 0836-1398.
https://physicsessays.org/browse-journa ... ivity.html
تحلیل ارائه شده در مقاله بر اساس دینامیکِ شناخته شده ی نسبیت خاص می باشد. در مقاله ی [2] نشان داده شده که دینامیک های متفاوتی برای سینماتیک نسبیت خاص قابل استخراج است. تحلیل پارادوکسِ سیستمِ چند فنره نیز می تواند تحت دینامیک های دیگری انجام پذیرد. جالب خواهد بود که آیا پارادوکسِ نشان داده شده برای تمام دینامیک های احتمالی صادق خواهد بود.
Relativity, Open Physics, Vol. 17, 153-166, 2019, ISSN: 2391-5471.
https://doi.org/10.1515/phys-2019-0016.
نظریه های جایگزینی برای نسبیت خاص وجود دارند [3]، [4]. ادامه ی تحقیقاتِ ارائه شده در مقاله شاید درگیرِ بررسی این نکته شود که آیا پارادوکسِ سیستمِ چند فنره همچنان به این نظراتِ نسبیتیِ دیگر، قابل اطلاق می باشد یا نه.
University Physics Bulletin, Volume 73 (4), 2018, 413-421, ISSN: 0027-1349.
https://rdcu.be/bSJP3
[4] Szostek Roman, Derivation of all linear transformations that meet the results of
Michelson-Morley’s experiment and discussion of the relativity basics, Moscow
University Physics Bulletin, Vol. 75, № 6, 684-704, 2020, ISSN: 0027-1349.
https://doi.org/10.3103/S0027134920060181
مقالاتِ [5] و [6] فرمولبندی ریاضیِ جدیدی را درباره ی نسبیت خاص توسعه می دهند. تحقیقاتِ نظریِ جالبی می تواند دغدغه ی بررسی کاربردِ این فرمالیزم ها را در تحلیل پارادوکس هایی نظیر پارادوکسِ سیستم چند فنره در سر بپروراند.
violating F=MA in the Special Relativity, Results in Physics, Volume 24, 104121, 2021.
https://doi.org/10.1016/j.rinp.2021.104121
[6] Koczan Grzegorz Marcin, Relativistic Relative Velocities and Relativistic Acceleration,
Acta Physica Polonica A, No. 4, Vol. 139, 401-406, 2021.
http://przyrbwn.icm.edu.pl/APP/PDF/139/app139z4p06.pdf
(برای دانلودِ اصلِ گزارش به شکل فایل پی دی اف، به گزارش مجله ی بین الملی ریاضیات و علوم ریاضی در پیوستِ همین پُست مراجعه کنید.)
MS ID 2706705
داورِ محترم
از وقتی که برای بررسی مقاله ی من گذاشتید و برای بازخورهای مثبتتان راجع به مقاله بسیار سپاسگزارم. همچنین، اصلاحات و توصیه های شما جهتِ ارتقاءِ کیفیتِ مقاله شایانِ تقدیر است.
اکثر اصلاحات و اضافاتی که شما پیشنهاد دادید در مقاله وارد و با رنگِ آبی علامت گذاری شده. با این حال، درباره ی نکته ی دومتان من پیشنهاد می دهم که از همان $2\pi \alpha_{u'}$ برای کرانِ بالای انتگرال های درگیر استفاده شود همانطور که در معادلاتی که یادآور شدید استفاده کردید، زیرا که محیطِ صفحه ی دوّار کمتر از $2\pi r'$ می باشد، در غیر این صورت، گویی که ما فنرهای بیشتری را بر روی محیط صفحه قرار داده ایم. اگرچه نه $2\pi \alpha_{u'}$ و نه $2\pi $ نمی توانند پارادوکس را حل کنند، من بر این باورم که استفاده از $2\pi \alpha_{u'}$ برای کران بالای انتگرال ها دارای سازگاری بهتری با معادله ی 12 هست که تعداد فنرهای دوّار را مشخص می کند. از طرفِ دیگر، در پیوستِ C برای خواننده رویکردِ جایگزینی به پارادوکس را تدارک دیده ام. در این پیوست نشان داده ام که با حذفِ استفاده از ثوابتِ فنرها، معادله ی 20 فقط با استفاده از تبدیلات لورنتس برای نیرو قابل استخراج است. معادله ی C-7 به راحتی می تواند معادله ی 20 را اثبات کند اگر از هر دو طرف معادله ی C-7 نسبت به $\theta'$ از 0 تا $2\pi \alpha_{u'}$ انتگرال بگیریم. اگر از $2\pi $ به جای $2\pi \alpha_{u'}$ استفاده کنیم، معادله ی C-7 دیگر منجر به معادله ی 20 نخواهد شد که احتمالاً باعث سردرگمی خواننده می شود.
راجع به نکته ی پنجمتان، من علامتِ ضرب را برای معادلات حذف کردم مگر برای پیوستِ Bی الحاقی که در آن استفاده از علامت ضرب به نظر اجتناب ناپذیر است.
با بهترین احترامات،
محمد جوانشیری
محقق مستقل، تهران، ایران
(برای دانلودِ اصلِ پاسخ به گزارش به شکل فایل پی دی اف، به پاسخ به گزارشِ مجله ی بین الملی ریاضیات و علوم ریاضی در پیوستِ همین پُست مراجعه کنید.)