بررسی زیربنای فلسفه ی نسبیت

مدیران انجمن: parse, javad123javad

ارسال پست
نمایه کاربر
thetime

عضویت : یک‌شنبه ۱۳۹۳/۱۲/۲۴ - ۱۶:۲۵


پست: 369

سپاس: 93

جنسیت:

بررسی زیربنای فلسفه ی نسبیت

پست توسط thetime »

حتما می دونید از زمانی که به روش های نظری و تجربی ثابت بودن سرعت نور برای همه ی چارچوب ها اثبات شد دانشمندا درصدد براومدن تا تفسیری منطقی برای این مسئله پیدا کنن چون با قوانین و فلسفه ی فیزیک کلاسیک به هیچ عنوان قابل توجیه نبود .
یکی از این افراد که تونست تفسیری پیدا کنه و بقیه فیزیکدانا رو هم قانع کنه انیشتین بود.
یکی از چالش هایی که فیزیکدانا باهاش روبرو بودن این بود که چگونه میشه سرعتی رو برای همه چارچوب ها ثابت در نظر گرفت به گونه ای که هیچ گونه تناقضی به وجود نیاد. مشکل اینجا بود که به طور منطقی غیر ممکن بود که سرعتی برای همه چارچوب ها به طور همزمان ثابت باشه چون اگه واسه یکی ثابت باشه واسه دومی دیگه همون سرعت نیست. کاری که انیشتین کرد این بود که اومد همه چارچوب ها رو از هم مجزا کرد و هرکدوم رو ناسازگار با دیگری فرض کرد به طوری در هر حالت فقط برای یکی از چارچوب ها سرعت ثابت باشه به شکلی همه ی حالات صادق باشند، اما نشه هر حالت رو با دومی جمع کرد و چند حالت رو به طور همزمان بررسی کرد.
فلسفه ی انیشتین این بود که هر چارچوب واقعیت خاص خودش رو داره که به طوری که در نظر گرفتن واقعیت های چارچوب های دیگر در یک چارچوب غلطه، چون هر واقعیت فقط برای اون چارچوب صادقه. به زبان ساده تر انیشتین هر چارچوب رو یک جهان مجزا در نظر گرفت. و حقایق امری نسبی که برای هر چارچوب متفاوت اند به شکلی که هیچ حقیقت مطلقی وجود نداشته باشد (همانند فلسفه نیچه و برخلاف فلسفه کانت) که بر بقیه برتری داشته باشد.
همین جاست که می بینیم انیشتین فرضیه چند جهانی رو میسازه چون اگه این فرضیه نباشه پارادوکس هایی مثل دوقلوها و ... بوجود میان که بنیان نسبیت رو زیر سوال میبرن.
به نظر من نسبیت انیشتین بیش از اینکه بخواد یک نظریه فیزیکی باشه نوعی تفسیر و فلسفه برای یک پدیده است.
برای اینکه بخوام حرفم رو روشن تر کنم مثالی از نسبیت سرعت ها میزنم:
شما فرض کنید یک چارچوب مرجع هستید و در یک ماشین نشته اید که می خواهید سرعت ماشین های دیگر را بررسی کنید.
پراید و سمندی میبینید که در حرکت هستند.
سرعت پراید را اندازه میگیرید 80 بدست می آورید و سرعت سمند را که میبینید 100 بدست می آورید.
حالا می خواهید سرعت این دو را نسبت به یکدیگر حساب کنید چه کار میکنید؟
آیا سرعت نسبی این دو را با توجه به قوانین نسبیت به دست می آورید؟
یا سرعت نسبی این دو را با تفریق ساده سرعت ها به دست می آورید؟
چون در نظریه نسبیت هر چارچوب مجزا و ناسازگار با چارچوب دیگر فرض شده است پس تنها چارچوب مرجع برای هر چارچوب که قوانین نسبیت برای آن صادق است تنها خود چارچوب اصلی است، یعنی نمی توان برای به دست آوردن حقایق، از قوانین نسبیت برای چارچوب های دیگر استفاده کرد(چون در آن صورت حقایق چند جهان را در یک آن صادق فرض کرده اید). حالا اگر بخواهیم برای به دست آوردن سرعت سمند نسبت به پراید، سرعت نسبی رو از پراید بپرسیم از حقایقی استفاده کردیم که در جهان ما صادق نیستند که این امری کاملا بی معنی است.
بنابراین حتی برای بدست آوردن سرعت های نسبی باید سرعت نسبی را نسبت به چارچوب مرجع اصلی خودمان بدست بیاوریم که در این صورت تنها کار تفریق سرعت هاست.
می دانم که چیزهایی که در آخر شنیدید به نوعی برایتان غیر قابل قبول هستند چون در کتاب ها برخلاف آن گفته شده است اما نتیجه ای که من به آن رسیده ام حاصل ساعت ها تامل در فلسفه نسبیت است پس لطفا به آن سرسری منگرید و به خودتان اجازه دهید برخلاف عادت به چیزهایی که برایتان بدیهی شده است به طور اساسی تامل کنید و هرچیزی که می خوانید و می شنوید چون شخص مهمی آن را گفته است به سادگی نپذیرید.
با تشکر از حوصله و زمانی که برای خواندن این متن گذاشتید.

Paradoxy

عضویت : دوشنبه ۱۳۹۳/۱۰/۲۲ - ۲۲:۱۷


پست: 2211

سپاس: 1012

Re: بررسی زیربنای فلسفه ی نسبیت

پست توسط Paradoxy »

حالا می خواهید سرعت این دو را نسبت به یکدیگر حساب کنید چه کار میکنید؟

hتفاقا یک تاپیک رو مدت ها پیش من در این باره داده بودم، تاپیک بسیار طولانی هست‌، بنظرم نتیجه نهاییش رو ببینید.
viewtopic.php?f=2&t=35163

در مورد سرعت ها یک نگاهی به تاپیک جهت حرکت و عدم همزمانی هم بندازید، میخوام ببینم آیا جهت حرکت در نسبیت هم تعیین کنده زمان هست یا نه.

از این ها بگذریم مشکل دقیق شما با کجای فلسفه نسبیت هست؟

نمایه کاربر
thetime

عضویت : یک‌شنبه ۱۳۹۳/۱۲/۲۴ - ۱۶:۲۵


پست: 369

سپاس: 93

جنسیت:

Re: بررسی زیربنای فلسفه ی نسبیت

پست توسط thetime »

خودم دقیقا نمی دونم مشکلم با فلسفه ی نسبیت یا با برداشت های نادرستیه که از نسبیت شده. چون در مورد نظر انیشتین آگاهی کامل ندارم اما حدس می زنم مشکلم با برداشت هایی باشه که دیگر فیزیکدانها از نسبیت می کنن باشه. چون محاله نظریه ای که اثبات شده باشه و به تائید رسیده باشه در ساده ترین مثال ها به تناقض برسه.
به نظر من جایی که به پارادوکس برمیخوریم شاید مشکل از نسبیت نباشه، شاید به دلیل فهم نادرست ما از فلسفه ی نسبیت باشه که باعث میشه به نتایج نادرستی برسیم. به همین دلیل باید فلسفه ی نسبیت رو به شکل دقیقی بررسی کنیم و از اون آگاه بشیم.
تو این تاپیک هرکی که از دیدگاه های انیشتین و فلسفه ی اون چیزی می دونه بیان کنه تا دیگران آگاهتر بشن.

ارسال پست