منو

تلاش محققان ایرانی برای درمان دیابت با پیوند سلول‌های پانکراس

  عضو هیات علمی پژوهشکده علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران از تلاش موفق محققان پژوهشکده در راستای درمان دیابت با پیوند سلول‌های پانکراس در فاز تحقیقات انسانی خبر داد.

به گزارش سرویس پژوهشی ایسنا، دکتر حمیدرضا آقایی میبدی که در حاشیه افتتاح دهکده دیابت سخن می‌گفت خاطرنشان کرد: محققان پژوهشکده علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران در راستای کمک به درمان بیماری دیابت به روشهای نوین طرح های تحقیقاتی متعددی را پیگیری می‌کنند که البته این قبیل روش‌ها در کشورهای خارجی نیز در مرحله تحقیقاتی است و راهی طولانی تا کاربرد عمومی آنها باقی است.

وی، پیوند سلول‌های جزایر لانگرهانس لوزالمعده(پانکراس) که مسوولیت ترشح هورمون انسولین را برعهده دارند و تولید انسولین خوراکی را از عمده ترین زمینه های تحقیقاتی محققان پژوهشکده در این راستا عنوان و خاطرنشان کرد: از دیگر زمینه های تحقیقاتی پژوهشکده علوم غدد و متابولیسم در حوزه دیابت، بررسی ژن‌های موثر و مکانیزم بروز عوارض ناشی از دیابت است.

آقایی میبدی با اشاره به شیوع نسبتا بالای دیابت در کشور و بی اطلاعی بسیاری از مبتلایان به این بیماری اظهار داشت: دیابت، بیماری ای است که درمان موثری نداشته و باید با رعایت اصول تغذیه‌یی و الگوی زندگی سالم مثل رفع چاقی، تغذیه مناسب، پایش مستمر قند خون، تحرک کافی، ترک دخانیات و مصرف به هنگام داروهای تجویزی کنترل شود. آمارهای جهانی نشان می‌دهد با وجود این که اغلب بیماران پس از تشخیص دیابت در ابتدا پیگیر کنترل آن هستند ولی در عمل تنها 5 تا 10 درصد دیابتی‌ها موفق می‌شوند که در درازمدت نکات ضروری برای کنترل بیماری را رعایت کنند.

وی با اشاره به این که 50 درصد دیابتی‌ها ممکن است علائم چندان بارزی نداشته باشند، پرادراری، پرخوری، پرنوشی و احساس خستگی زیاد را از نشانه‌های هشداردهنده ابتلا به دیابت عنوان و به میانسالان بالای 45 سال و افراد جوانتر که ریسک فاکتورهای این بیماری یا سابقه فامیلی دیابت را دارند توصیه کرد نسبت به انجام تست‌های ساده اندازه گیری قند خون به صورت سالانه یا هر چند سال یکبار اقدام کنند.

دکتر باقر لاریجانی، رییس پژوهشکده علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز با اشاره به شیوع 9 درصدی دیابت در کشور که پیش بینی می‌شود طی دو دهه آینده به 12 درصد افزایش یابد اظهار داشت: سالانه 400 میلیارد دلار در دنیا صرف دیابت و عوارض آن می‌شود که طی بیست سال آینده 100 درصد افزایش می یابد. این بیماری یکی از چالش‌های اساسی حوزه سلامت است که باید با رعایت سبک زندگی و تغذیه سالم، فعالیت بیشتر و استرس کمترو پرهیز از دخانیات آن را کنترل کرد.

دکتر آرش نصرتی، دبیر اجرایی برنامه دهکده دیابت هم با اشاره به نامگذاری 23 آبان ماه به عنوان روز جهانی دیابت گفت: به منظور اطلاع رسانی هر چه بهتر و ارتقای آگاهی عمومی نسبت به بیماری دیابت و روشهای پیشگیری، تشخیص و کنترل آن، دهکده دیابت در قالب مجموعه غرفه‌های سنجش سلامت، آموزش تغذیه، معاینات پزشکی، ورزش و کودکان در پارک آب و آتش تهران راه اندازی شده است. این مجموعه که با مشارکت پژوهشکده علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران، شهرداری تهران، انجمن دیابت ایران راه اندازی شده تا یکشنبه هفته آینده همه روزه از ساعت 12 تا 19 آماده ارائه خدمت رایگان در زمینه تست سلامت و تست قند خون، آموزش اصول تغذیه ای و ورزش، آزمایش چشم و بررسی پا - به منظور تشخیص ابتلا به دیابت - و ارائه مشاوره به عموم شهروندان است.

وی گفت: همچنین روز جمعه 23 آبان ماه همزمان با روز جهانی دیابت، مسابقه دوچرخه سواری با همکاری هیات دوچرخه سواری استان تهران از ساعت 9 تا 11 در مسیر خیابان میرداماد و مسابقه پیاده روی در همین ساعت در پارک ولایت تهران برگزار می شود.

نصرتی با اشاره به ابتلای حدود 9 درصد جمعیت بزرگسال کشور به دیابت گفت: تخمین زده می شود که علاوه بر جمعیت 4.5 میلیون نفری بیماران دیابتی شناخته شده، حدود 2.5 میلیون نفر دیگر از هموطنان نیز دچار دیابت باشند که از بیماری خود اطلاع ندارند.